Brotzeit door Udo Pollmer

laufender TrabbiFoto: Wegmann
Lizenz: CC BY-SA 3.0

Wat is er nodig om de mensen oogkleppen op te zetten zodat ze vol gas op een hongersnood afstevenen? Als eerste moeten de middelen voor de voedselproductie, d.w.z. kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen, stallen en zaaigoed, suikerfabrieken en friettenten, worden gedemoniseerd als een bedreiging voor het lichaam, leven en klimaat. Dan zijn er visioenen nodig om de wereld te verlossen van het kwaad: Kipnuggets uit stamcellen, hamburgers uit insecten en smoothies gemaakt uit loofwerk.

Zoals het internet en de daar publicerende handel enthousiast melden, zou in Singapore al "gekweekte kip" uit stamcellen aangeboden worden. Namaak eieren produceert het bedrijf al - alles puur plantaardig. Bij de "kip" handelt het zich om...

...mungbonen met broodkruim, mogelijk vermengd met voedingsstoffen uit de reactor. Nergens wordt een minimaal aandeel in vitro-vlees beloofd, dat is immers handelsgeheim, benadrukt de fabrikant.

Daar doet hij goed aan, want deze activiteiten gaan niet over dieren. Het gaat over in vitro organen als vervanging voor gebroken harten, levers en nieren. Een stervende motorrijder is honderdduizenden euro's waard als hij vakkundig wordt ontdaan van zijn ingewanden. Het zou lucratiever zijn om de organen in de petrischaal te kweken dan ze van het asfalt te schrapen. Weefsels die zijn gekweekt uit stamcellen van de ontvanger worden ook niet door het immuunsysteem afgestoten. Dit zou het grootste probleem in de transplantatiegeneeskunde oplossen. Maar dit doel is nog ver weg.

Niemand gaat tegen woekerprijzen "in-vitro-harten" verkopen aan patiënten die vrezen voor hun leven, en tegelijkertijd stamcel-schnitzels verkopen aan discountwinkels. Maar de enorme hoeveelheden afval, die tijdens de lange mars naar het vergelegen doel onstaan, de defecte partijen hartkleppen en sluitspieren, dat moet allemaal ergens heen. Het verbranden ervan in de vernietiginsovens, zoals met de organen uit de operatiekamers gebeurt, is duur. Om nog maar te zwijgen over het akelige beeld. Dus hup in de worst zonder dier!


Volhout in plaats van volkoren

Klaarblijkelijk wordt de bevolking op een tekort voorbereid: De kruiden uit het bos zijn immers veel gezonder dan onze kapot geteelde groenten. Zelfs het loofwerk van bomen en struiken wordt ons al opgediend. Samen met de schillen uit de bio-afvalbak kunnen super smoothies worden gemaakt, op smaak gebracht met kaneel en zoetstof. De nieuwste rage zijn koekjes gemaakt van, nee geen spelt -of sojameel, maar zaagsel. De fabrikant verklaarde tegenover de levensmiddeleninspectie dat zijn koekjes zuiver plantaardig zijn! Houten koekjes zouden de darmen sterken en oude ontlasting los maken.

Wie niet uit de vuilnisbak of van de houtzagerij wil eten, gaat op jacht naar huiswild. Kattenfokkers mogen zich gelukkig prijzen: hun lievelingen hebben een toekomst in de gastronomie - als valse haas. De anderen moeten bij het krieken van de dag opstaan om de voedzame karkassen van vogels en vleermuizen onder de windturbines te verzamelen voordat vossen, wasberen en marters ze te pakken krijgen. Wie te laat komt moet genoegen nemen met beukennootjes en paddenstoelen.

Helaas zijn wilde planten voor onze voeding meestal waardeloos. Ze beschermen zich met giftige afweerstoffen om zonder tussenkomst van de boer te overleven. Hun voedingswaarde is laag, anders zouden roofdieren zich ermee verzadigen. Voor ons gecultiveerde mensen is zijn de gewassen die door vindingrijke geesten worden voortgebracht optimaal. Cultuurplanten voeden de mensheid.

In de volgende fase van schaarste belanden insecten in de maag, zoals tijdens de grote hongersnood in Cambodja, toen de mensen om te overleven hun afkeer van spinnen overwonnen. Uit het wild verzamelde insecten komen dan ook op ons af. Per slot van rekening verbruikt de industriële kweek van insecten te veel energie, die niet meer beschikbaar zal zijn na de sluiting van de elektriciteitscentrales. Insecten zijn koudbloedig. Daarom gedijen ze alleen in de tropen op voedzame hapjes.

In de fruitteeltgebieden is het Schraalhans die de tafel dekt. Daar kwam onlangs de gemarmerde boomwants in de aanbieding, binnengesleept vanuit Oost-Azië: Het is een existentiële bedreiging voor de groente- en fruittelers. Doeltreffende bestrijdingsmiddelen zijn niet beschikbaar en zeker niet gewenst. Dan hebben we in plaats van "5 maal per dag groenten en fruit" caloriearme insecten die onze groenten- en fruit schaden. Eet smakelijk, de akelige beestjes worden niet voor niets stinkwantsen genoemd.

Wanneer er in plaats van vlees maden, motten en insecten zouden worden gegeten dan zou er een einde komen aan het lijden van dieren. Jullie huichelaars! Huisdieren lijden niet, alleen omdat ze op een goede dag in de gehaktmolen belanden. Ze leven zeker niet slechter dan hun wilde verwanten. Naar de maatstaven van onze dierenvrienden heerst er in het wild alleen maar leed: de meeste dieren sterven in de bloei van hun jeugd. Wat niet verhongert, wordt bij leven verscheurd door roofdieren en inwendig ontbonden door parasieten.

Huisdieren genieten veiligheid, krijgen medische verzorging, hebben een dak boven hun hoofd. Hoe leugenachtig zijn toch de frases van de dierenbeschermers: Voor een soort is alleen de vrijheid geschikt! Huisdieren zijn geen wilde dieren. Zij kunnen net zo min overleven in de wildernis als veganisten of dierenrechtenactivisten. Deze zouden daar, gekweld door angst en honger, opnieuw de boze geesten gunstig stemmen met offers.


Kinderachtig geloof

Tientallen jaren lang nam de honger af, maar nu neemt het aantal hongerigen weer snel toe. Vóór Corona hadden 30 miljoen mensen hulp nodig, volgens de WFP, de wereldvoedselhulp organisatie. In 2021 is bijna twee keer zoveel geld nodig als vorig jaar, ongeveer 15 miljard dollar, aldus het rapport. Nu vragen de Verenigde Naties de rijken om aalmoezen. Hoe huichelachtig! Niet omdat rijkdom onaantastbaar zou zijn, maar omdat je geld niet kunt eten! Zij die de honger willen "verslaan" zullen ervoor zorgen dat de oogstopbrengsten weer stijgen.

Met de ene hand leggen onze weldoeners lusteloos de landbouw lam, de andere houden ze met een treurige blik op voor donaties: Overal liggen de bedelberichten van onproductieve welvaartsjongeren op de loer. Nu de oogsten teruglopen als gevolg van vervoersbeperkingen, reisverboden voor seizoensmdewerkers, verboden op pesticiden en kunstmest, moet het dankzij vrome donaties sojaworstjes en broccoli uit de hemel gaan regenen?

Doet dat niet denken aan de waanideeën van een Cargocult? Er staan inboorlingen te wachten op een containerschip, volgeladen met iphones, steaks en designschoenen. Omdat ze ervan overtuigd zijn dat hun visioenen uit zullen komen, eten ze hun voorraden op en laten ze hun plantages verkommeren. Waar zit in hemelsnaam het verschil met de huidige politiek? Het geld komt snel van de drukpers, de elektriciteit uit het stopcontact, het voedsel van de discounter, en alle andere goederen regenen uit het internet. Wanneer het koud wordt, schenkt Frederick, de asociale muis, warme woorden aan de natie.

Is dit niet wat de gulle professor Klaus Schwab van het Wereld Economisch Forum beloofde als doel van de Global Reset? "U zult niets meer bezitten en daarmee gelukkig zijn. Alles wat u wilt ... zal u per drone worden geleverd". Het motto: Geef ons uw rijkdom en alles wat u wilt zal uit de hemel komen vallen. Zoals eens de Kerstman op zijn rendierslee door de lucht suisde met cadeautjes voor de kinderen! Alleen, wie produceert dan ons dagelijks brood?

 

Literatuur

Phua R: Lab-grown chicken to be sold in Singapore after “world’s first” approval for cultured meat. CNA International Edition vom 2. Dez 2020 www.channelnewsasia.com

Anon: Gericht verbiete Händler Verkauf von Sägemehlkeksen. Faz.net vom 21. Dez. 2020

Hummel T: Eingewanderte Insekten: "Das sind Ausmaße, die uns überrollt haben" Sueddeutsche.de vom22. November 2020

Anon: UN-Organisation bittet Reiche um Hilfe. Tagesschau.de vom 9. Dez. 2020

Parker C: Global Agenda: 8 predictions for the world in 2030. World Economic Forum vom 12. Nev. 2016 https://www.weforum.org/agenda/2016/11/8-predictions-for-the-world-in-2030/ https://www.youtube.com/watch?v=8mMIocEGGM0