afdruk

Brotzeit door Udo Pollmer

Gott der Fliegen

Na de bijen sterven nu ook alle andere insecten? De globale Hexapode Apocalyps? Aan het woord is de levensmiddelenchemicus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van de EU.L.E. vereniging.

Eerst stierven de bijen de media-dood. Toen dit bericht een canard bleek te zijn, maakten natuurbeschermers er een insectensterfte van, gevolgd door een grote soorten sterfte. Wat komt er hierna? Spiegel Online had er al wijselijk op geanticipeerd en meldde: "De ondergang van de wereld: de aarde zou in de planeet-chaos kunnen sterven." Het laatste oordeel is nabij, en de natuur-en milieuverenigingen hebben al aan de rechter- en linkerzijde van hun God-van-de-vliegen plaatsgenomen.

Een biologie professor uit München streeft kennelijk naar een plaats in dit...

...goddelijk gericht:... "zoals recente studies aantonen", zo meld haar persbureau, "neemt het aantal insecten wereldwijd dramatisch af. " Als een belangrijke doodsoorzaak noemt de dame de "intensieve landbouw" met de "toegenomen inzet van pesticiden".

Uitspraken van deze strekking vereisen betrouwbare gegevens. Insecten zijn er als korrels zand aan zee, in de aardbodem, in de planten -en dierenwereld. Sommige vliegen hoog door de lucht en laten zich door de wind dragen, anderen koloniseren rivieren, meren en oceanen. Ze zijn thuis in alle klimaatzones, zeer ongelijkmatig verdeeld, sommigen is maar een korte levensduur gegeven, zoals de eendaagse vlieg, en niet weinigen vermenigvuldigen zich explosief en zijn daarna weer jarenlang van de aardbodem verdwenen. Wikipedia vermoedt dat er nog miljoenen soorten onontdekt zijn.


Schadelijke insecten zijn niet onder de indruk

En nu orakelen hoogleraren dat het aantal insecten "wereldwijd dramatisch" af zou nemen? Hoe zijn de onderzoekers erin geslaagd om, de onbekende en de bekende insecten te tellen? In het aardrijk, te land, te water en in de lucht? Over de hele aardbol. Geen enkel, nog zo’n onopvallend levend wezen, is aan hun kritische ogen ontsnapt? En deze resultaten zouden nu moeten worden vergeleken met oudere soortgelijke onderzoeken, die er net zo weinig zijn. De story van het globale insectensterfte is in ieder geval wel een test, die duidelijk maakt, hoe groot het realiteitsverlies van de burgers al gevorderd is.

Wanneer er ergens exacte data te vinden zijn, dan is het in de landbouw, om de aantastingsgraad te controleren - dus om te zien of een bestrijding noodzakelijk is of niet. Heeft men ooit van de boeren vernomen, dat het ongedierte er stiekem vandoor is gegaan dankzij het insecten armageddon? En heeft mevrouw de professor niet verkondigd dat er steeds meer pesticiden werden gespoten? Dit zou, omgekeerd geredeneerd, een verhoogde aanwezigheid van insecten betekenen.

Maar er ontspruit alweer een nieuw idee uit haar brutale kopje, om de ondergang te voorspellen: Focus Online heeft de "thermische castratie" ontdekt, nu dreigt een "Insecten Apocalyps!"; de klimaatsverandering maakt "vele dieren onvruchtbaar" en wel "minstens 50 procent." Globaal gerekend.

Wie insecten kweekt, om als diervoer of voedseldoeleinden te gebruiken, moet zijn kweekruimte verwarmen, zodat de dieren zich ook snel vermeerderen. Opwarming van de aarde zou ten goede komen aan de insecten, omdat ze warmbloedig zijn, en beter gedijen met stijgende temperaturen. Dankzij hun snelle voortplanting zijn ze zeer goed in staat zich aan te passen. Insecten zijn wel de laatsten die ten gevolge van gewijzigde milieuomstandigheden ten onder gaan.


Een echte kwestie van overleven

De Wereldvoedsel Organisatie (FAO) slaat alarm, twee continenten tegelijk worden door een insectenplaag van "Bijbelse omvang" bedreigt. Reusachtige zwermen sprinkhanen hebben zich vanuit de Soedan en Eritrea op weg gemaakt naar Egypte en Saoedi-Arabië. Intussen vielen ze Iran binnen en bedreigen Israël. Door 70.000 hectaren te besproeien met insecticiden, is het gelukt, om een deel van het broed te vernietigen. De bedreiging van India en Pakistan lijkt daarmee afgewend. Tig miljoen mensen hebben nog een keer geluk gehad.

De oorzaak van de plaag is heftige regenval. Door de regen werd het verdroogde land weer groen en biedt niet alleen aan mensen, maar ook aan de sprinkhanen een rijk gedekte tafel. Het gevecht om de oogst winnen de plaagdieren alleen door hun ongehoorde aantal, en de boeren hebben het nakijken. Grote zwermen bestaan uit miljarden sprinkhanen, en kunnen honderden vierkante kilometers groot worden.

Bij de laatste zware sprinkhanenplaag van 15 jaar geleden, vlogen de zwermen na hevige regenval in Marokko en Mauritanië zo’n 4.000 kilometer oostwaarts tot in Tjaad. De oogstverliezen werden becijferd op 2.5 miljard dollar, de mensen in de kaalgevreten gebieden zouden zonder voedselhulp zijn verhongerd. Volgens de FAO zijn in de jaren ' 80 toen er een plaag heerste, sommige zwermen zelfs vanuit Afrika over de Atlantische Oceaan naar het Caribisch gebied gevlogen.


Gebraden wolf met scherpe mosterd

Dankzij de insecticiden hebben de sprinkhanen hun vroegere verschikking verloren. Nu dreigt er een nieuw ongemak: de politiek van willekeurige pesticideverboden en de globale pretenties van onze ngo's, de wereld door middel van desinformatie te gaan redden. In vele landen bidden de mensen ervoor, dat de goden hun genadig zullen zijn en er genoeg goedkoop insectengif beschikbaar is, om het voedsel en daarmee het eigen leven en dat van hun kinderen te redden.

Wie echter in de overtuiging leeft, dat mensen dan maar de sprinkhanen zouden moeten eten in plaats van gewoon gierst, maïs of cassave, die kan net zo goed zijn buurman adviseren, bij ons de rotten wilde zwijnen de velden en akkers te laten verwoesten – men kon zich dan in de herfst tegoed doen aan wildzwijn- leverworst en Pfälzer Wildsaumagen . Of in plaats van schapenkaas eindelijk eens genieten van heerlijk gebraden wolf met scherpe mosterd. 

 

Bronnen

Odenwald M: Insekten-Apokalypse! Klimawandel radiert Krabbeltiere aus - mit verheerenden Folgen. Focus Online 30. Nov. 2018

Sales K et al: Experimental heatwaves compromise sperm function and cause transgenerational damage in a model insect. Nature Communications 2018; 9, e4771

Lubbadeh J: Weltuntergang: Erde könnte im Planeten-Chaos sterben. Spiegel Online 24. April 2008

Dirscherl L: Bedrohte Wildbienen - Verhungern im ländlichen Raum. Stabsstelle Kommunikation und Presse, Ludwig-Maximilians-Universität München 6. März 2019

Seibert T: Mekka/Amman: Plage biblischen Ausmaßes: Heuschrecken breiten sich rasant auf arabischer Halbinsel aus. Suedkurier.de 19. Feb. 2019

Sahm U: Heuschreckenschwarm in Israel erwartet. Israelnetz.com 4. März 2019

FAO: Locust watch: Desert Locust situation. update 4. März 2019