afdruk

Door Udo Pollmer

Gurkenmesserfisch777 / pixelio.de

Veel planten zijn verrassend vergelijkbaar met dieren: sommige eten ratten, anderen zouden het uitschreeuwen wanneer ze worden gesneden. Planten om die reden niet meer eten, kan geen oplossing zijn, zegt Udo Pollmer. Dan zouden immers alleen nog maar stenen overblijven.

Zoals u weet, nemen niet alleen dieren, maar ook planten hun omgeving waar, om adequaat te kunnen reageren. Deze banale bevinding verleidde gevoelige geesten tot speculatie over het zielenleven van planten. Dit bracht plantenactivisten op het idee, dat nu wettelijke bescherming voor groenten...

...te eisen, zoals die ondertussen ook aan het vee wordt verleend.

Een van de meest vage plantenzielen-aanhangers was een ex-medewerker van de CIA genaamd Cleve Berends. Hij beweerde dat planten zijn gedachten zelfs op grote afstanden konden lezen. Zijn bewijsmiddel: een leugendetector, die normaalgesproken de elektrische geleidbaarheid en dus het zweet van de huid meet. Toen Backster eens een kamerplant met het apparaat verbond, heeft deze onmiddellijk op zijn stemmingen gereageerd, terwijl hij in het café zat. Dat was in de 70-er jaren.


Doet het snijden de sla pijn?

Zijn experimenten in de esoterische scène nog steeds actueel, zelfs als het duidelijk fantasieproducten zijn, van een persoon die zich professioneel met de leugen bezig hield. Zelfs een radiostation wijdde aan hem een euforische bijdrage. Daarin heette het nadat Backster een luidspreker op de leugendetector aangesloten had, dat de sla luid geschreeuwd had tijdens het snijden.

De kreet ging niet ongehoord voorbij. Onmiddellijk wierpen veganisten zich op, om over de zielloosheid van hun groenten te getuigen. Daartoe bedienden zij zich van de argumenten die eerder door de visserijsector tegen hen waren aangevoerd: vissen voelen geen pijn die vergelijkbaar is met de mens. Dus kunnen ze zonder omzien worden gevangen, gedood en opgegeten. De dierenbeschermers protesteerden, men kon aan het spartelen aan de angel zien, dat de vis zich daarbij helemaal niet goed voelt.

Nu komen de uitspraken van de visserij-industrie de veganisten goed van pas, om nu hunnerzijds over het onvermogen van de sla om te kunnen lijden te spreken: het heeft ook geen zenuwstelsel en geen vergelijkbare pijngevoel als het dier. Aan de andere kant, kan men planten net zo verdoven aas mensen of vissen: Mimosa of vleesetende planten verliezen onder narcose met ether hun reflexen. Pas uren later komen ze weer tot zichzelf.


Bekerplanten vangen ratten en verteren ze

Niet zoiets als pijn in menselijke zin zijn bij vis of soja doorslaggevend, maar hun wil om te leven. Sommige planten-zoals de bekerplanten vangen zelfs ratten en verteren ze. Anderen zoals de spiegelorchidee verkloten hommels, door het bedrieglijk echt namaken vrouwelijke kenmerken, niet alleen qua vorm en kleur, maar ook het dons en de geile geur van de vrouwtjes. De mannetjes copuleren tevergeefs met de perfecte dummy en nemen op die manier het stuifmeel van de orchidee op. Acaciabomen vergiftigen antilopen als ze te veel van hun gebladerte eten. Planten beramen moorden, leggen hinderlagen, gebruiken dieren en wurgen concurrenten.

Wanneer planten vastbesloten zijn om hun fysieke integriteit te verdedigen, is het te verwachten, dat ze zich van hun bestaan bewust zijn. Laten we het eens zijn over de uitspraak van de dierenbeschermers: het gaat erom leed te vermijden – dit keer geen dierenleed, maar plantenleed. Het ene is ethisch even waardevol als het andere. Aan tafel zouden, daarom, steaks van planteneters een goed compromis.


Ethisch zuivere voeding? Stenen!

Kan de onzin met de Leugendetector aan de bloempot nog worden overtroffen worden? Een wegencommissie in Nedersaksen huurde onlangs een "Elfen gezant". Deze vakvrouw, zo wordt gezegd, kan bepalen op basis van fijne trillingen vaststellen, of Elfen of trollen slecht gehumeurd zouden zijn. De woede van de natuur geesten zou dan tot ongelukken voeren. Mee van de partij was een “dierenfluisteraar”, die met muizen en meelwormen spreekt. Gewone mensen wordt dit onthouden. Wanneer u aan het stuur een depressieve dwerg ziet of door meelwormen horendol geworden bent, bestaat er een drug test en dan komt de psychiater.

Denkt men deze onzin verder door, dan kunnen de boeren wel dicht maken. Overal zullen getalenteerden in staat zijn om niet alleen het gras te horen groeien, maar ook het wenen van de wormen, wanneer de aarde onder de ploeg genomen wordt. Als ethisch zuiver voedsel, resten dan alleen nog maar stenen. Eet smakelijk!

 

Literatuur

Backster C: Primary Perception: Biocommunication with Plants, Living Foods, and Human Cells. White Rose Millennium Press, Anza 2003

Yokawa et al: Anaesthetics stop diverse plant organ movements, affect endocytic vesicle recycling and ROS homeostasis, and block action potentials in Venus flytraps. Annals of Botany 2017; eoub ahead of print

Egan SP et al: Botanical parasitism of an insect by a parasitic plant. Current Biology 2018; 28: R847-R870

Pollan M: Pflanzen können mehr – grün intelligent vernetzt. Greenpeace Magazin 2014; (6)

Frühbeis X: Die Gefühle des Drachenbaums. Deutschlandradio, Kalenderblatt vom 2. Feb. 2006

Milz C: Ein Gespenst geht um in der Botanik. Literaturkritik.de 2018; (8)

Benne S: „Elfenbeauftragte“ will Unfallserie auf der A2 stoppen. HAZ vom 4. August 2018

Chamovitz D: Was Pflanzen wissen. Hanser, München 2017

Lenda P: The consciousness of plants. Wakeup-world.com 26. May 2015