Gezonde voeding
Door Udo Pollmer

SchweinebratenFoto: Benreis
Lizenz: CC BY 3.0

Oriënterende gesprekken over en weer – tenminste op een punt zijn alle partijen het eens: meer geld voor gezondheid! Maar waaraan zou men dat uit moeten geven? Aan pizza en pasta? Kennelijk houdt dat de Italianen gezond; of is het varkensgebraad van de Tsjechen het geheime recept?

Wanneer de (oriënterende)-onderhandelingen een ding aangetoond hebben, dan was het dat de partijen het in ieder geval op een politieke maatregel snel eens konden worden: meer geld voor gezondheid. Maar waar moet het gehaald worden, wanneer stelen niet mag? Gewoonlijk staan dan belastingverhogingen voor de deur: Bijvoorbeeld belasting op vet en suiker. En dan zit ook nog de vlees- en klimaatbelasting in de pipeline..

Anderen willen de suikerbelasting met shockbeelden op chocolade doen vergezellen,...

...net zoals op pakjes sigaretten, om de kinderlijke gezondheid te bevorderen. Aldus de smakeloze bijdrage van de ‘Seniorenunion van NRW’ aan het kerstfeest. De kleintjes dienen suikerarm volkorenspul te eten, aldus de uitdrukkelijke wens van de oude garde, die natuurlijk hun hele leven lang niet op het idee kwamen, zich het wonderbare kinderfeest door horror en vogelvoer te laten vergallen.


Waar leeft men het gezondste?

Voor de partijen met de belastingplannen komt een nieuwe studie nu als geroepen. Een medische website heeft een wereldkaart van de gezondheid gepresenteerd. Maatstaf waren de drie grootste verschrikkingen van onze tijd: Overgewicht, alcohol en tabak, ofwel vreten, zuipen en roken. Bij de ranking van de gezondste volken vergeleken met de decadentste naties hoort Duitsland bij de laatsten.

Het optimum aan gezondheid kennen de experts toe aan de burgers van Afghanistan. Ook in Nigeria of in Ethiopië mogen de mensen zich verheugen over een voorbeeldige levenswijze. Ware paradijzen dankzij Schraalhans als keukenmeester. In ieder geval in Afghanistan hebben ondertussen vele mensen een eenvoudige uitweg gevonden – ze roken i.p.v. tabak meteen opium, wat de honger onderdrukt, en alcohol is immers verboden.

Aan de andere kant van het spectrum neemt Tsjechië plaats. De Tsjechen zijn nog corpulenter, spreken vaker alcoholische dranken aan en leggen ijveriger blauwe rookgordijnen aan dan Duitsers. Ze houden van varkensgebraad met een keurig getapt pilsje en bij de koffie zijn er zoete kolatschen. Als straf voor de goede keuken leven de Tsjechen gemiddeld 20 jaar langer dan de van gezondheid blakende Afghanen.


Het pizza- en pasta-paradijs

Met de wereldgezondheid, de Global Health hebben zich ook anderen bezig gehouden. Het mediaconcern Bloomberg riep onlangs Italië uit tot winnaar. Dat zou aan de gezonde voeding liggen. Misschien aan pizza en pasta - omdat het fastfood is? Daarbij zijn er in Italië meer artsen per hoofd van de bevolking als in welk ander land dan ook. Als staatsdienaar verdienen zij hun geld ook dan, wanneer ze voor hun eigen gezondheid het een beetje rustig aan doen. Daardoor blijven over diagnoses en onnodige behandelingen achterwege. Ook mogen we het pensioenbedrog niet onderschatten. Wanneer overledenen pensioenontvangers op papier verder leven, bezorgt dit niet alleen de nabestaanden een geldbron, daardoor komt statistisch ook een vermeent langlevende maatschappij tot stand.


Gezond leven – zonder fruit?

De meest gecompliceerde gegevens stammen van de Bill & Melinda-Gates Foundation. Naar hun ranking – op basis van meteen 33 indicatoren – staat IJsland bovenaan. Vaklieden voeren dat terug op de gezonde voeding: Het eten zou namelijk bijzonder vers zijn. Echter op IJsland gedijt uit klimatologische gronden maar weinig fruit, groenten en graan. Daartegenover floreert het houden van schapen en runderen alsook de visvangst. Maar of het tekort aan vers fruit daadwerkelijk aan een hogere levensverwachting bijdraagt, is maar een aanname.

Aan top van de ranglijst staan bij de Gates-Foundation die Afrikaanse staten, die ons aanvankelijk als schoolvoorbeelden van een perfecte lifestyle gepresenteerd werden. Hoe voorbeeldiger de mensen uit oogpunt van de gezondheidsapostelen leven en eten, des te eerder liggen ze onder de zoden. Dat ontlast de pensioenfondsen.

Misschien zou de Seniorenunion er beter aan doen, hun kleinkinderen met de kerst liever culinair te verwennen. Eet smakelijk!

 

Literatuur:

Senioren-Union NRW der CDU: CDU-Politiker fordert Wiedereinführung der Zuckersteuer. Pressemeldung 4. April 2016

Anon: Senioren-Union für Schockbilder auf Süßigkeiten. Deutschlandfunk Wissen 29. Nov. 2017

Wirtz B: Bittersüße Sündensteur. Novo Argumente 23. Nov. 2017

Whittaker-Wood F: New Map: The most unhealthy countries in the world. Clinic Compare 22. Sept. 2017

Frohlich TC et al: The healthiest countries in the world. Usatoday.com 3. April 2015

Murray PCJI et al: Measuring the health-related sustainable development goals in 188 countries: a baseline analysis from the Global Burden of Disease Study 2015. Lancet 2016; 388: 1813-1850

Lu W, Del Giudice V: Italy’s struggling economy has world’s healthiest people. Bloomberg.com 20. März 2017