Dieet-tips
Door Udo Pollmer

Schneewittchen© cesarnet / www.fotolia.de

Het voorjaar nadert en daarmee ook de voorjaarsdiëten: citroenwater, roze kamerwanden of koude-schokken zouden moeten helpen, enkele kilo’s te verliezen. De levensmiddelenchemicus Udo Pollmer verklaart, waarom dieet-tips meestal onzin zijn.

De afval-diëten zetten de poort naar de Middeleeuwen steeds verder open: Onwetendheid, magie en waan gaan samen in de mallemolen en draaien braaf hun rondjes: calorieën tellen, vetarm bakken en veel water drinken, ook al vult de laatste alleen maar de blaas.

Gewoonlijk zorgen turbocompressors er alleen voor, dat de motor bij gelijke prestatie minder benzine verbruikt. Zou er in het menselijk lichaam daadwerkelijk een door water...

...aangedreven citroenturbo bestaan, zoals de “Rheinische Post” verkondigd, dan zouden de bespaarde calorieën in elk geval het heupgoud vermeerderen.


Knalroze wanden en kleding zouden helpen

Ook de Online-redactie van de „Welt“ heeft een superbe afvaltip opgedaan. Daar adviseert een model van Victorias Secret om de wanden knalroze te verven en ook zulke kleren te kopen. Dat onderdrukt de honger. Daarmee verdwijnen niet alleen de pondjes, maar ook de agressie.

“Welt Online“ verwijst naar spectaculair onderzoek: Een psycho-professor heeft tientallen jaren geleden in een Amerikaanse gevangenis een cel knalroze laten schilderen. Prompt zouden de zware jongens zo mak als schaapjes zijn geworden. Desondanks hebben de gevangenissen van deze wereld vriendelijk dank zeggend van een omzetting van deze psychologische kleur- en stijlverandering afgezien.

Ook de redactie van „FAZ Online” heeft nagedacht en vraagt belangstellend: “Kan men zich slank bibberen?” Een Keulse sportprofessor verzekert dat al een kamertemperatuur tussen 15 en 17 graad zou volstaan, om succesvol af te nemen.

Oh God! Eerstens kleden mensen zich dikker aan, wanneer ze het koud hebben en tweedes krijgen ze honger, totdat de energiebalans weer klopt. Anders dreigt er een kwalijke verkoudheid. Ten derde versterkt koude bij mensen die tot corpulentie neigen, het onderhuidse vetweefsel – die worden van het bibberen niet slanker, alleen maar beter geïsoleerd, en daarmee dikker. Dat ziet men ook bij de volkeren, die op het eeuwige ijs leven, die zijn niet zonder reden molliger dan de bewoners in de tropen.


Koude-schokken moeten vetrolletjes reduceren

Echter het idee, dat ijskoude op een simpele manier slank maken, omdat daarbij energie verbruikt wordt, heeft Amerikaanse artsen zo gefascineerd, dat ze daaruit een nieuw zakelijk idee ontwikkelden: Bij de holistische-cryotherapie wordt de klant naakt met vloeibare stikstof beneveld, en zo drie minuten lang blootgesteld aan minus 150 graden Celsius. Sterren zoals Jennifer Aniston of Demi Moore betuigen, dankzij vloeibare stikstof ze jong, fit en slank gebleven te zijn. Anderen zijn bij se slankbehandeling door cryotherapie al bevroren. Overigens: De voeten bevinden zich tijdens de behandeling in bontschoenen – anders ontstaan er vriesbranden aan de achterpoten – zoals men het ook bij ondeskundig opgeslagen diepvrieshaantjes kan waarnemen.


Ieder mens reageert anders

Voordat het bij ons helemaal gaat draaien, verlaten we maar vlug de afneem mallemolen. Zoeken we liever de kennisverbreding daar, waar gewichtstoenames tot in de kleinste details onderzocht worden: in de varkensstal. Zoals bekend komt het spijsverteringskanaal van varkens zeer veel overeen met dat van de mens.

In de stal krijgen genetisch identieke varkens allemaal hetzelfde voer en ze leven tijdens de hele mestperiode gemeenschappelijk in hetzelfde milieu. En toch zijn de gewichtstoenames van dier tot dier verschillend. Zelfs in gestandaardiseerde gecontroleerde mestonderzoeken bereiken de eerste varkens drie weken voor de laatsten het slachtgewicht. De spekdikte op de rug fluctueerde met een factor drie!

In tegenstelling tot de varkens eet ieder mens iets anders, leeft in een ander milieu, hij werkt wat anders en benut zijn vrije tijd naar believen. Wij zijn niet gekloneerd, wij zijn wilde straatvarianten – en dan willen voedingsexperts op voorhand zeggen, welk eten, hoe, op “de” mensen werkt? En hoe men door “dieettips” gericht spekrolletjes “weg laat smelten”? Nou ja, voor wie het geloofd?! Eet smakelijk!

 

Literatuur

Fersch D: Wie Kendall Jenner die Schlankmacher-Farbe entdeckte. Welt-Online 2016

Anon: Wer schlank sein will, muss frieren! Women-Online 24. Juli 2015

Frey A: Kann man sich schlank schlottern? FAZ Wissen v. 21. Januar 2017

Anon: Schnell abnehmen: Die 20 besten Fettkiller ganz ohne Diät. Rheinische Post Mediengruppe

Bildungs- und Wissenszentrum Boxberg, Schweinehaltung, Schweinezucht: Züchtertag 2016 - Züchterinformation; Stationsprüfung auf Mastleistung, Schlachtkörperwert und Fleischbeschaffenheit beim Schwein 2015.