Brotzeit door Udo Pollmer

KaenguruburgerFoto: Philafrenzy
Lizenz: CC BY-SA 4.0

Wie zich inzake voeding niet met gecompliceerde biochemische details wil belasten, kan gemakshalve eten & drinken ook "holistisch" gaan beoordelen. En dan komt het goed uit, dat nu eindelijk ook het klimaat als nieuwe standaard op uw bordje beland. Volgens de deskundigen hebben we nieuwe aanbevelingen nodig. Aanbevelingen die "nog duidelijker de gezondheid van de mens en aarde ondersteunen". Professor Bernhard Watzl, voorzitter van de Duitse Gezelschap voor Voeding (DGE), noemde het "Planetary Health Diet" het nieuwe doel. Daarmee zouden niet alleen de mens en de natuur, maar in dezelfde mate ook planeten genezen.

De meest urgente maatregel zou er volgens de DGE-professor, uit bestaan, te bepalen hoeveel noten we dagelijks zouden moeten consumeren, om daarmee de inname van...

Liever in het Nederlands lezen kan ook

Eule mit Maus

Hoera – we leven van de lucht en van de kleuren! Aan het woord is de levensmiddelenchemicus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van de EU.L.E.-vereniging.

Wat zullen we morgen eten? Hoe ziet de toekomst van de voeding eruit? Er is geen tekort aan goedkoop adviezen: sojakaas, broccolispruiten, insecten, tubes met voedingspasta, retortvlees uit cellulosepulp, biologische zuidvruchten uit de tropen of weinig smakelijke wilde planten van langs de weg?

Waarschijnlijk het laatste. Maar niet omdat het gezonder is, maar omdat de voedselvoorziening schaars kan worden. Politici zijn onverdroten bezig om de eigen landbouw tot stilstand te brengen. Ze beperken het gebruik van meststoffen onder het voorwendsel dat deze het water verontreinigen, ze verbieden de...

Door Udo Pollmer
verscheen in panissimo vanaf 25. Oktober 2019 / Nr. 21

Salzstreuer

De door de regering gepropageerde zoutreductie heeft ernstige consequenties en kan levensbedreigend zijn. In het volgende artikel zal de gerenommeerde Duitse voedingsdeskundige Udo Pollmer - ook wel de "anarchist van de eetcultuur" genaamd - de achtergrond toelichten.

Natuurgenezers en alternatieve artsen rechtvaardigen hun therapieën graag ermee, dat deze al door onze voorouders gepraktizeerd werden. Giftige kruiden, vergeten genezingskennis en vrome spreuken doen qua aanzien in niets onder voor de "apparatengeneeskunde". Het is dus de hoogste tijd, om waardering uit te...

Brotzeit door Udo Pollmer

Augenarzt

Frietjes maken blind! Ja, de voedingsbloggers- en lifestyle redacties wijzen waarschuwend op een Britse teener. Een delicate eter, die rauwkost en gebakken vis weigerde en liever Junkfood at. Eigenlijk had de arme jongen door de friet dik moeten worden, maar helaas is dit belangrijke symptoom uitgebleven. Vreemd, maar daar staat tegenover dat hij wel blind en doof was geworden. Volgens de media en het internet enkel en alleen door de "friet en chips".

Sommigen schrijven dat hij veganist geweest zou zijn, de friet had.…

Brotzeit door Udo Pollmer

Erde

Het regenwoud zijn de "groene longen" van onze planeet. Elk schoolkind weet: zonder plantengroei zou er geen zuurstof in de lucht zijn en dus ook geen dieren en mensen.

Dit ligt aan de fotosynthese: planten vormen kooldioxide en water met behulp van zonlicht suiker en daaruit weer zetmeel en cellulose. En zoals bekend komt bij deze reactie zuurstof vrij. Het is als het ware een bijproduct van de biologische suikerproductie. In tegenstelling tot planten die kooldioxide uit de atmosfeer gebruiken en in ruil daarvoor zuurstof vrijgeven, verbruiken mensen zuurstof en ademen ze kooldioxide uit. Door deze wederzijdse toevoer van kooldioxide en zuurstof zijn planten en dieren met elkaar verbonden en hebben ze elkaar nodig. Tot zover de leerboeken.

Laten we de hogeschool verlaten en afdalen naar een fruitkelder: degenen die...