De aanbeveling van de WHO kan u uw verstand laten verliezen!

Zeitungsleser© kues1 / www.fotolia.deDe „mondiale hoeders van de gezondheid” van de WHO hebben weer eens een bijzonder soort PR-stunt gelanceerd: Hun eis, de suikerconsumptie naar 5 % omlaag te brengen, om de “overgewichtsepidemie te stoppen”, gaat als een lopend vuurtje door de media. De Spiegel heel kort en bondig: “WHO raad niet meer dan zes theelepeltjes per dag aan”. Laten we het kort en pijnloos zeggen: “Deze eis is klaarblijkelijk een verkapte marketing actie voor kunstmatige zoetstoffen, want er is geen enkel deugdelijk bewijs, dat suiker dik of ziek maakt”, verklaart Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor Levensmiddelen –en Voedingswetenschappen.(EU.L.E.e.V.).

Zelfs bij cariës hebben ondertussen de zuren de suiker van zijn plaats verdrongen ( het maakt niet uit of het van gummibeertjes of fruit afkomstig is): Ze vallen het tandglazuur aan – en wel onmiddellijk bij consumptie. Ook als de oorzaak van diabetes deugt de suiker niet, ofschoon decennialang tevergeefs geprobeerd is, een samenhang...

Brotzeit door Udo Pollmer

KaenguruburgerFoto: Philafrenzy
Lizenz: CC BY-SA 4.0

Wie zich inzake voeding niet met gecompliceerde biochemische details wil belasten, kan gemakshalve eten & drinken ook "holistisch" gaan beoordelen. En dan komt het goed uit, dat nu eindelijk ook het klimaat als nieuwe standaard op uw bordje beland. Volgens de deskundigen hebben we nieuwe aanbevelingen nodig. Aanbevelingen die "nog duidelijker de gezondheid van de mens en aarde ondersteunen". Professor Bernhard Watzl, voorzitter van de Duitse Gezelschap voor Voeding (DGE), noemde het "Planetary Health Diet" het nieuwe doel. Daarmee zouden niet alleen de mens en de natuur, maar in dezelfde mate ook planeten genezen.

De meest urgente maatregel zou er volgens de DGE-professor, uit bestaan, te bepalen hoeveel noten we dagelijks zouden moeten consumeren, om daarmee de inname van...

Ontbijten heeft maar een doel: het verzadigen van kinderen!

Sandwich Fruehstueck© cromary / www.fotolia.de

“Het ontbijt thuis houdt het hart van kinderen gezond” – met deze fictieve PR-bewering wilden Duitse onderzoekers de media weer eens het geliefde sprookje van het “gezonde ontbijt” toejuichen. “Wie het hartinfarct risico van kleuterschoolkinderen al kan voorspellen, zou zich liever op het ‘lezen van koffiedrab’ specialiseren. Wanneer het al zo is, dan draagt de stress, die zulke mededelingen bij de ouders veroorzaken, aanzienlijk meer bij aan het vroegtijdig overlijden, dan een kinderontbijt – van welke aard dan ook”, aldus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor levensmiddelen- en Voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.). Het is niet van belang dat het hier bij deze voedingsstudie ook om een observatiestudie handelt, waaruit zich in het beste geval een plausibiliteits-hypothese laat distilleren. Maar zelfs dit lage niveau in ogenschouw nemend dringt de boodschap van het “gezonde kinderontbijt” door als de kleine boodschap in de zandbak. “De gegevens van de originele studie staan niet eens een vaag vermoeden toe, dat ontbijten misschien wel kinderhartjes zouden kunnen beschermen: Het meeste...

Liever in het Nederlands lezen kan ook

Eule mit Maus

Hoera – we leven van de lucht en van de kleuren! Aan het woord is de levensmiddelenchemicus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van de EU.L.E.-vereniging.

Wat zullen we morgen eten? Hoe ziet de toekomst van de voeding eruit? Er is geen tekort aan goedkoop adviezen: sojakaas, broccolispruiten, insecten, tubes met voedingspasta, retortvlees uit cellulosepulp, biologische zuidvruchten uit de tropen of weinig smakelijke wilde planten van langs de weg?

Waarschijnlijk het laatste. Maar niet omdat het gezonder is, maar omdat de voedselvoorziening schaars kan worden. Politici zijn onverdroten bezig om de eigen landbouw tot stilstand te brengen. Ze beperken het gebruik van meststoffen onder het voorwendsel dat deze het water verontreinigen, ze verbieden de...

Alle diëten werken hetzelfde – ze werken niet!
Vertaling door Piet van Veghel

Gemuese Augen© chrisdorney / www.fotolia.de

Inmiddels heerst er wetenschappelijke consensus, dat alle diëten even onwerkzaam zijn – om het even van welke nieuwe marketingtruc ’s de verkoper zich bediend. Desalniettemin verschijnen er steeds weer studies op de schermen van de media, die vermeende voordelen van bepaalde dieetvormen uitdragen. Zo wilde laatst een onderzoek van de Tulane Universiteit (New Orleans) ons wijs maken: Met LowCarb neemt men meer af als met LowFat en tegelijk beschermt men ook nog zijn hart –en bloedsomloopsysteem. “Ook al geven de auteurs deze tegenwoordig populaire LowCarb-trend voeding – het originele werk laat deze conclusies niet in de minste wijze toe, in tegendeel zelfs”, aldus voedingswetenschapper Uwe Knop. “Het papier is van het laagste wetenschappelijke peil en zit zo vol ongerijmdheden, statistische goocheltrucjes en ontbrekende gegevens, dat er in dit koude jaargetijde...