De aanbeveling van de WHO kan u uw verstand laten verliezen!

Zeitungsleser© kues1 / www.fotolia.deDe „mondiale hoeders van de gezondheid” van de WHO hebben weer eens een bijzonder soort PR-stunt gelanceerd: Hun eis, de suikerconsumptie naar 5 % omlaag te brengen, om de “overgewichtsepidemie te stoppen”, gaat als een lopend vuurtje door de media. De Spiegel heel kort en bondig: “WHO raad niet meer dan zes theelepeltjes per dag aan”. Laten we het kort en pijnloos zeggen: “Deze eis is klaarblijkelijk een verkapte marketing actie voor kunstmatige zoetstoffen, want er is geen enkel deugdelijk bewijs, dat suiker dik of ziek maakt”, verklaart Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor Levensmiddelen –en Voedingswetenschappen.(EU.L.E.e.V.).

Zelfs bij cariës hebben ondertussen de zuren de suiker van zijn plaats verdrongen ( het maakt niet uit of het van gummibeertjes of fruit afkomstig is): Ze vallen het tandglazuur aan – en wel onmiddellijk bij consumptie. Ook als de oorzaak van diabetes deugt de suiker niet, ofschoon decennialang tevergeefs geprobeerd is, een samenhang...

Brotzeit door Udo Pollmer

Fake Burger

Waarom zouden we gearomatiseerde plantaardige gehaktballen eten? Jarenlang is ons heerlijk laboratoriumvlees uit stamcellen beloofd. Start-ups hebben toch al lang een grote verscheidenheid aan gekweekt vlees ontwikkeld. In de veganistische jubelpers lees ik al jaren dat we alleen nog maar hoeven te beslissen welke diersoort als eerste op de markt zou komen, en of in de vorm van steak, schnitzel of ham. Binnen een paar weken zou alles panklaar zijn.

"Nu begint het tijdperk van het laboratoriumvlees", jubelde de branche een jaar geleden. Bedrijven over de...

over nitraat, stikstof, mest en drinkwater

Uilenspiegel 1 2018 miniAls onze voorvaderen wisten wat voor theater er wordt gemaakt rondom het "brandgevaarlijke" nitraat, zouden zij zich omdraaien in hun graf. Want van de beschikbaarheid van nitraat, dus in eerste linie drijf -en stalmest, hing de vruchtbaarheid van de bodem af, en daarmee dus de oogst en de hoop dat iedereen genoeg te eten zou hebben. Zonder nitraat geen plantaardig eiwit, en zonder plantaardig eiwit geen vlees.

Nitraat is zo te zeggen het bloed van de aarde. In ons drinkwater zit maar een klein beetje, meestal zo'n 10 tot 20 milligram per liter. Exorbitant hoge gehalten bevinden zich in groenten. Zo is bijvoorbeeld 7 gram per kilo toegestaan in rucola. Een hele reeks groenten bevat meerdere grammen. Als nitraat zo gevaarlijk zou zijn, zou een verbod op de consumptie van groenten een levensreddende maatregel zijn. Bescherm de mensheid, vrouwen en kinderen eerst!

Aangezien nitraat en zijn reductieproducten, nitriet en...

Ontbijten heeft maar een doel: het verzadigen van kinderen!

Sandwich Fruehstueck© cromary / www.fotolia.de

“Het ontbijt thuis houdt het hart van kinderen gezond” – met deze fictieve PR-bewering wilden Duitse onderzoekers de media weer eens het geliefde sprookje van het “gezonde ontbijt” toejuichen. “Wie het hartinfarct risico van kleuterschoolkinderen al kan voorspellen, zou zich liever op het ‘lezen van koffiedrab’ specialiseren. Wanneer het al zo is, dan draagt de stress, die zulke mededelingen bij de ouders veroorzaken, aanzienlijk meer bij aan het vroegtijdig overlijden, dan een kinderontbijt – van welke aard dan ook”, aldus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor levensmiddelen- en Voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.). Het is niet van belang dat het hier bij deze voedingsstudie ook om een observatiestudie handelt, waaruit zich in het beste geval een plausibiliteits-hypothese laat distilleren. Maar zelfs dit lage niveau in ogenschouw nemend dringt de boodschap van het “gezonde kinderontbijt” door als de kleine boodschap in de zandbak. “De gegevens van de originele studie staan niet eens een vaag vermoeden toe, dat ontbijten misschien wel kinderhartjes zouden kunnen beschermen: Het meeste...

Brotzeit door Udo Pollmer

Fake Wurst

Zoals bekend lost het veganisme alle dringende problemen op, die we zonder de media nooit zouden hebben opgemerkt. Het doet mensen geloven dat het hen slank, fit en mooi zal maken; sommige veganistische websites verzekeren ons zelfs dat we er "quasi eeuwig door kunnen leven“. De nobele veganist eet geen dier, hij wacht gewoon tot het krepeert, zodat het niet hoeft te lijden. Hij beschermt het klimaat omdat deze ondervoeding de mensheid helemaal vanzelf decimeert. Alleen de aankoop van vegane worstjes verlost ons van onze schuld, waarmee wij, levende mensen, onszelf hebben opgezadeld door onze overbevolking.

Als hamburgers ethisch en gemakkelijk kunnen worden vervangen door gehaktballetjes op plantaardige basis, waarom...