De aanbeveling van de WHO kan u uw verstand laten verliezen!

Zeitungsleser© kues1 / www.fotolia.deDe „mondiale hoeders van de gezondheid” van de WHO hebben weer eens een bijzonder soort PR-stunt gelanceerd: Hun eis, de suikerconsumptie naar 5 % omlaag te brengen, om de “overgewichtsepidemie te stoppen”, gaat als een lopend vuurtje door de media. De Spiegel heel kort en bondig: “WHO raad niet meer dan zes theelepeltjes per dag aan”. Laten we het kort en pijnloos zeggen: “Deze eis is klaarblijkelijk een verkapte marketing actie voor kunstmatige zoetstoffen, want er is geen enkel deugdelijk bewijs, dat suiker dik of ziek maakt”, verklaart Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor Levensmiddelen –en Voedingswetenschappen.(EU.L.E.e.V.).

Zelfs bij cariës hebben ondertussen de zuren de suiker van zijn plaats verdrongen ( het maakt niet uit of het van gummibeertjes of fruit afkomstig is): Ze vallen het tandglazuur aan – en wel onmiddellijk bij consumptie. Ook als de oorzaak van diabetes deugt de suiker niet, ofschoon decennialang tevergeefs geprobeerd is, een samenhang...

Brotzeit door Udo Pollmer

Unterbrochene Mahlzeit Rustige

Kent u "Fidgety Phil" nog? Met zulke heldere, om niet te zeggen banale diagnose kon de vakwereld zich niet tevredenstellen. Dan klinkt „hyperactiviteit“ al een stuk geleerder. Spoedig volstond ook dit niet meer voor de psychologen, zij begonnen hun cliëntelen ruimer te definiëren en vonden de term ADHD uit, die naast hyperactiviteit ook "aandachtstekortstoornis" en "impulsiviteit" omvat. 

Het duurde niet lang voordat zij zich realiseerden dat er ook impulsieve, levendige kinderen zijn die helemaal niet hyperactief zijn. Die lijden nu aan ADD, Attention Defekt Disorder. Dat kennen wij uit onze schooltijd: de stoornis trof de...

Ontbijten heeft maar een doel: het verzadigen van kinderen!

Sandwich Fruehstueck© cromary / www.fotolia.de

“Het ontbijt thuis houdt het hart van kinderen gezond” – met deze fictieve PR-bewering wilden Duitse onderzoekers de media weer eens het geliefde sprookje van het “gezonde ontbijt” toejuichen. “Wie het hartinfarct risico van kleuterschoolkinderen al kan voorspellen, zou zich liever op het ‘lezen van koffiedrab’ specialiseren. Wanneer het al zo is, dan draagt de stress, die zulke mededelingen bij de ouders veroorzaken, aanzienlijk meer bij aan het vroegtijdig overlijden, dan een kinderontbijt – van welke aard dan ook”, aldus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor levensmiddelen- en Voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.). Het is niet van belang dat het hier bij deze voedingsstudie ook om een observatiestudie handelt, waaruit zich in het beste geval een plausibiliteits-hypothese laat distilleren. Maar zelfs dit lage niveau in ogenschouw nemend dringt de boodschap van het “gezonde kinderontbijt” door als de kleine boodschap in de zandbak. “De gegevens van de originele studie staan niet eens een vaag vermoeden toe, dat ontbijten misschien wel kinderhartjes zouden kunnen beschermen: Het meeste...

Brotzeit door Udo Pollmer

WetterdrohneFoto: Mztourist
Lizenz: CC BY-SA 4.0

Het wordt kouder. Op heel de wereld waren er de laatste maanden kouderecords: in Europa, in Amerika en Azië, in Noord-Afrika viel er sneeuw. De gevolgen: De plantengroei vertraagt, of het nu gaat om tropische regenwoud of om het Thuringse koolzaad. De oogsten dalen en de voedselprijzen stijgen.

Maar niet alleen de zon stuurt het klimaat, ook de mens probeert al het mogelijke. Twee eeuwen geleden schoten mensen al met hagelkanonnen op wolken. Waarnemers viel het destijds op dat er zware regen viel na grote veldslagen, nadat de kruitdampen, gevormd uit zwavel, salpeter en koolstof,...

Alle diëten werken hetzelfde – ze werken niet!
Vertaling door Piet van Veghel

Gemuese Augen© chrisdorney / www.fotolia.de

Inmiddels heerst er wetenschappelijke consensus, dat alle diëten even onwerkzaam zijn – om het even van welke nieuwe marketingtruc ’s de verkoper zich bediend. Desalniettemin verschijnen er steeds weer studies op de schermen van de media, die vermeende voordelen van bepaalde dieetvormen uitdragen. Zo wilde laatst een onderzoek van de Tulane Universiteit (New Orleans) ons wijs maken: Met LowCarb neemt men meer af als met LowFat en tegelijk beschermt men ook nog zijn hart –en bloedsomloopsysteem. “Ook al geven de auteurs deze tegenwoordig populaire LowCarb-trend voeding – het originele werk laat deze conclusies niet in de minste wijze toe, in tegendeel zelfs”, aldus voedingswetenschapper Uwe Knop. “Het papier is van het laagste wetenschappelijke peil en zit zo vol ongerijmdheden, statistische goocheltrucjes en ontbrekende gegevens, dat er in dit koude jaargetijde...