Brotzeit: Om van te gruwelen – Voedingsclowns
Brotzeit door Udo Pollmer
Twee nieuwe grote studies proberen nu met veel mediageweld, het werk van 100 jaar onderzoek van tafel te vegen.
De eerste studie komt uit de VS, en zou ontdekt hebben dat "ultrabewerkt" voedsel schadelijk is. Studiedeelnemers, die dat aten, zouden eerder gestorven zijn dan personen die zich voeden met weinig bewerkt voedsel. Als een schoolvoorbeeld van "ultrabewerkt," noemen de...
Gezondheidsgevallen „Vitamin H“
Door Udo Pollmer
"Vitamine H" wordt voor een mooiere huid of nagels ingenomen. "Vitamine H" vervalst echter ook laboratoriumwaarden en is ook anders geenszins zo onschuldig, als de reclame ons wil doen geloven. De geneesmiddelentoezicht-autoriteiten waarschuwen daarom daarvoor.
Sommige waarschuwingen worden niet gehoord, hoewel ze veel meer aandacht verdienen dan de gebruikelijke voedselalarmering. Bijvoorbeeld, een waarschuwing van de geneesmiddelen autoriteit over een vitamine dat lange tijd een bestaan leidde als muurbloempje...
Ontstoken darmen: prikkelend onderzoek en advies
Door Udo Pollmer
Foto: Bluemoose
Lizenz: CC BY-SA 3.0
Tot voor enkele jaren meenden Australische onderzoekers na een lang zoeken eindelijk de oorzaak van PDS, het prikkelbare darm syndroom, ontdekt te hebben: alles wees op de eiwitten van tarwe, ook wel gluten genaamd. Nu zijn gluten geen onbekenden. Ze gelden al lang als veroorzakers van coeliakie, een darmontsteking. Nu kwam daar als nieuw ziektebeeld de glutengevoeligheid bij, die gepaard gaat met winderigheid, diarree en buikpijn - echter zonder de darmveranderingen die kenmerkend zijn voor coeliakie. Tot dusverre werd deze gevoeligheid onder de term ‘prikkelbare darm’ ondergebracht.
Gelukkig hebben de ontdekkers van de gevoeligheid hun studie nog eens herhaald - dit keer met de wetenschappelijke methodologie. Resultaat: "in tegenstelling tot onze eerste studie, konden wij totaal...
Brotzeit: Lirum, larum, Löffelstiel – dies Essen taugt nicht viel…
Brotzeit door Udo Pollmer
Kent u de celebrity-kok die met de slogan werft dat hij "geniaal gezond" kookt? Het gaat over Jamie Oliver, voor sommige helemaal de Britse versie van Sarah Wiener. Bekend werd hij doordat hij tijdens zijn missie voor het gezonde voedsel de fastfood gigant Mcdonald's op de knieën dwong. Deze had voor zijn hamburgers stiekem een "Pink Slime" een rozig slijm gebruikt.
Jaren geleden, had de fastfoodketen besloten om tegemoet te komen aan de wens tot “gezondere" hamburgers en het gehakt voor de Amerikaanse markt niet alleen hygiënischer, maar ook vetarmer aan te bieden. Het publiek juichte deze stap toe, eindelijk werd er iets voor de gezondheid gedaan.
Het procedé was allesbehalve geheim: Rundergehakt werd zolang...
Giftige specialiteit: Fugu
Door Udo Pollmer
Fugu sashimi
Foto: Suguri F
Lizenz: CC BY SA 3.0
In Japan wordt de kogelvis beschouwd als de meest delicate aller vissen. De specialiteit mag alleen worden bereid door chef-koks met een licentie. Kennelijk werkt zijn gif tetrodotoxine zelfs in sporen ook bij de mens als drug -en kan ook fataal zijn.
Een van 's werelds meest explosieve gifstoffen is in opmars in Europa: het zenuwgif tetrodotoxine. Voor de meesten is het van de Japanse kogelvis, de Fugu bekend - een gewaardeerde delicatesse in het land van de rijzende zon. Ook al mag de hoog giftige specialiteit alleen maar bereid worden door koks met een licentie, vallen er toch regelmatig slachtoffers in Japan. Ondertussen is tetrodotoxine niet alleen in Azië, maar wereldwijd voor een...