EU.L.E. ver.®
  • Startpagina
  • UILEN-SPIEGEL
    • De UILEN-SPIEGEL
    • Alle UILEN-SPIEGEL
  • Tekstbijdrage
    • Alle tekstbijdragen
    • Tekst bijdragen van de Website
    • Alle UILEN-SPIEGEL
  • Voedingsonzin
  • EU.L.E. ver.
    • de EU.L.E. vereniging
    • Even voorstellen
    • Levensloop Udo Pollmer
    • Fotoverwijzing
  • Privacy
  • Impressum
  • U bevindt zich hier: 
  • Startpagina

Droge feiten over watertekort.

  • afdruk
  • Dusche© silver-john / www.fotolia.deWater wordt schaars en experts waarschuwen voor mogelijke oorlogen. Ze houden het drinkwatertekort voor dramatischer als de klimaatsverandering. Levensmiddelenchemicus Udo Pollmer denkt, dat het probleem technisch op te lossen is. Naar opgave van de Verenigde Naties beschikken meer dan 1 miljard mensen niet over zuiver drinkwater. Experts vrezen dat de strijd om water in de komende jaren in alle hevigheid zal ontbranden. Weliswaar bestaat twee derde van het aardoppervlak uit water, maar hoogstens drie procent daarvan is zoet water. De grootste brok is het ijs van de poolkappen.

    Slechts 0,3 promille is in de vorm van stromen, meren en moerasgebieden beschikbaar. Tezamen met het grondwater is het ongeveer 1 procent. Intussen word de indruk gewekt dat men het vele zoute water niet kan gebruiken of slechts met enorme kosten. Maar dat is een reusachtige vergissing. Een tiental jaren geleden lieten de rijke oliestaten in het nabije oosten zich het ontzouten van het zeewater nogal wat kosten. Ondertussen maken vele betaalbare procedés, zoals de Rosendaal-Kollektor, het mogelijk...

    verder...

    Pesticide – Zo ver de angsten reiken

  • afdruk
  • Door Udo Pollmer

    Pestizid© Kara / www.fotolia.deDe lijst van schadelijke stoffen in ons eten groeit. Men krijgt de indruk dat met elke succesvolle bestrijding twee nieuwe giften opduiken. Een einde schijnt niet in zicht. Wij vroegen onze levensmiddelenchemicus, of dat alles slechts ‘bezigheidstherapie’ is voor zijn collega’s ?
    Alweer een nieuw bestrijdingsmiddel – ditmaal in koffie, waarin niemand het verwacht had. Het middel heet mepiquat. Mepiquat residuen vind men anders alleen op tomaten. Daar word het als groeistimulator ingezet, ook wel als kiemremmer op uien en als halmversteviger op spelt. Maar de twijfelachtige residuen op de koffie hebben helemaal niets met gewasbescherming van doen.
    Mepiquat ontstaat bij het branden – uit helemaal normale bestanddelen van de koffiebonen. Wat nu gedaan? Koffie verbieden,...

    verder...

    Stenen tijdperk dieet

  • afdruk
  • AuerochseVlees van de oeros legden de Neanderthalers graag op de grill
    © Christophe cagé / Lizenz CC BY-SA 2.5

    Wat aten de mensen in het stenen tijdperk? En wat betekenen hun keukengeheimen voor ons? De vertegenwoordigers van het paleo-dieet beloven slankheid, fitheid en bescherming tegen welvaartziekten.

    Wat gaf het dan wel te eten in het tenen tijdperk als bij Fred Flintstone de maag knorde? Vele voedingsadviseurs hebben daar heldere voorstellingen van, alsof ze net terug kwamen van het kopje kruidenthee bij de Geröllheimers: Ze adviseren in aller ernst zoete aardappel-tonijnsalade en daarbij gebakken garnalen met verse aspergepuntjes. Tja, de Neanderthalers wisten nog goed te leven, ze aten alleen, wat gezond is en slank maakt. Zelfs het kopje koffie toe hoort volgens Paleo-experts expliciet tot de voeding, zoals die 100.000 jaar geleden gangbaar geweest zou zijn.

    Het paleo-dieet richt zich op een publiek, dat zichtbaar door Disney-films beïnvloed werd: “Planten gedijden op vruchtbare humusbodem”, lees ik, “zonder kunstmest en zonder pesticide. Dieren leefden met hun natuurlijke voeding in de vrije natuur en kwamen noch met krachtvoer,...

    verder...

    5-per-dag-campagne: het gist

  • afdruk
  • Door Uwe Knop

    Sinds aanvang van de „5-per-dag“ campagne in het jaar 2000, zijn volgens de Gezondheids-Nieuwsdienst van de Bondsrepubliek de klinische gevallen van onduidelijke maag-darm-ziektes met 80 % gestegen.1 Is hier nu sprake van een correlatie of is zelfs causaal verband aannemelijk?
    Daarbij is het resultaat van de campagne maar bescheiden: weliswaar werd het publiek met de 5-per-dag-campagne 13 jaar lang intensiever bewerkt als met reclame voor prostaatcontrole, toch was het fruit appèl weinig vrucht- baar. Volgens het Robert-Koch-Instituut is “het aandeel personen die 5 porties groente –of fruit consumeren, nog altijd erg laag. 15 % van de vrouwen en 7 % van de mannen halen de aanbevolen 5 porties groente –en fruit per dag”2. Resultaatmeldingen klinken anders.
    Dus moest men die actie onder belastinggeldverkwisting scharen en even het politieke gekrakeel rondom de luchthaven van Berlijn staken. Hoeveel miljoenen er in de kampanje vloeiden, daarover doet het 5-per-dag-bureau er bij navraag consequent het zwijgen toe. En niemand weet, in welke kanalen die weglekken. 

    K31 Sonstige KrankheitenK31 - Andere ziekten Andere ziekten van de maag en de dunne darm, (K31) zijn met ongeveer 80 % gestegen.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Gebakken lucht in plaats van koele cijfers

    Maar ondanks de beperkte resultaten is er toch een groeiend aantal ongewenste effecten. Al in 2007 waarschuwde de voedingsarts Maximilian Ledochowski uit Innsbruck: ”De groep patiënten, die ballaststoffen niet goed verdragen overkomt het vaak, dat ze naar de arts gaan, endoscopisch onderzocht worden, de diagnose van het prikkelbaredarmsyndroom krijgen en met de aanbeveling naar huis gaan, om zich gezond te gaan voeden. Volgen ze deze aanbeveling op, dan nemen ze nog meer ballaststoffen tot zich en komen in een vicieuze cirkel terecht, waar ze dan op eigen kracht nauwelijks nog uit kunnen komen. Volgens Ledochowski ligt het “kernprobleem er in,...

    verder...

    EULE over visolie

  • afdruk
  • Krill- of visolie

    verschiedene Fische© kreativfabrik1 / www.fotolia.deNatuurlijk vis is gezond. U weet het al, wegens de jodium in de zee, de calcium in de graten en sinds kort wegens de nauwelijks uit te spreken Omega-3 vetzuren in de staartvin. Twee tot driemaal per week moet er vis op tafel komen, zodat we verschoond blijven van hartinfarcten, hoge bloeddruk, kanker, reuma, allergieën, puistjes, huidaandoeningen en depressies. Deze ziektes zouden we allemaal niet hebben, als we zo gezond zouden leven als onze voorvaderen. Waarschijnlijk is het puur toeval, dat men bij de Himmelscheibe von Nebra geen sextanten of toch in ieder geval een paar sleepnetten gevonden heeft.
    Wie echter met het oog op het moeten verhogen van de consumptie zeedieren, daarbij met walging de neus ophaalt, mag ter vervanging van visolie, Omega-3 brood (door de hartstichting aanbevolen) tot zich nemen of Omega-3 eitjes van speciale kippen nuttigen, die met gedroogd koudwater plankton gevoerd werden. Wie dat ook niet blieft, ...

    verder...

    Seite 61 von 63

    • 54
    • 55
    • 56
    • 57
    • 58
    • ...
    • 60
    • 61
    • 62
    • 63

    Deuschland Flagge

    Schlehen.jpg

    Mahlzeit!

    • Gesundheitsfalle „Vitamin H“

      Manche Warnungen verhallen ungehört, obwohl sie weit mehr Aufmerksamkeit verdient hätten als der übliche Ernährungsalarmismus. Beispielsweise eine Warnung der Arzneimittelbehörden vor einem Vitamin, das sein Dasein bisher als Mauerblümchen fristete und nun für...

    • Giftige Spezialität Kugelfisch

      Eines der brisantesten Gifte dieser Welt ist in Europa auf dem Vormarsch: das Nervengift Tetrodotoxin. Den meisten ist es vom japanischen Kugelfisch, dem Fugu, bekannt – im Land der aufgehenden...

    • Veganes Futter für Schweine ist Tierquälerei

      Die Fleischwirtschaft hat zwei Gegner. Der eine scheitert an seiner missionarischen Überheblichkeit, bei dem Versuch Fleisch als Gefahr für die Gesundheit darzustellen. Der Veganismus ist auf dem...

    • Frühe Pubertät und der Angriff der Hormone

      Die Beobachtung, dass Kinder immer früher in die Pubertät kommen, führte zum Verdacht, eine wichtige Ursache sei die Belastung mit hormonellen Substanzen, mit endokrinen...

    • Der Traum vom Abnehmen durch braunes Fettgewebe

      Die Entdeckung des braunen Fettgewebes im menschlichen Körper löste ein großes Hallo unter Medizinern und Diätdichtern aus. Endlich sei das Tor offen für immerwährende Schlankheit. Das braune Fettgewebe ist nämlich kein Energiespeicher wie das weiße, im...

    • Kornkammern sorgen für Wohlstand

      Mit der Sesshaftwerdung des Menschen entstanden die Kornkammern dieser Welt, die seither die Ernährung der Bevölkerung sichern. In der Wildnis sättigt ein Quadratkilometer nur ein bis zwei Personen. Wird er gerodet, können davon dank moderner...

    itunes kostenlos

    facebook youtube rss


    naar boven

    © 2022 EU.L.E. ver.

    Niets van de website van de EU.L.E. vereniging mag op enigerlei wijze zonder bronvermelding worden overgenomen, gekopieerd of worden verspreid. Bijdragen, of delen daaruit, van de EU.L.E. vereniging mogen niet voor reclamedoeleinden gebruikt worden.






    Cookies vergemakkelijken de levering van onze diensten. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u ermee akkoord, dat we cookies gebruiken.
    Akzeptieren