De aanbeveling van de WHO kan u uw verstand laten verliezen!

Zeitungsleser© kues1 / www.fotolia.deDe „mondiale hoeders van de gezondheid” van de WHO hebben weer eens een bijzonder soort PR-stunt gelanceerd: Hun eis, de suikerconsumptie naar 5 % omlaag te brengen, om de “overgewichtsepidemie te stoppen”, gaat als een lopend vuurtje door de media. De Spiegel heel kort en bondig: “WHO raad niet meer dan zes theelepeltjes per dag aan”. Laten we het kort en pijnloos zeggen: “Deze eis is klaarblijkelijk een verkapte marketing actie voor kunstmatige zoetstoffen, want er is geen enkel deugdelijk bewijs, dat suiker dik of ziek maakt”, verklaart Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor Levensmiddelen –en Voedingswetenschappen.(EU.L.E.e.V.).

Zelfs bij cariës hebben ondertussen de zuren de suiker van zijn plaats verdrongen ( het maakt niet uit of het van gummibeertjes of fruit afkomstig is): Ze vallen het tandglazuur aan – en wel onmiddellijk bij consumptie. Ook als de oorzaak van diabetes deugt de suiker niet, ofschoon decennialang tevergeefs geprobeerd is, een samenhang...

Welk Stofwisselingstype bent u?
Door Udo Pollmer

Gemuese© travelbook / www.fotolia.de

Wie broodjes of pasta nodig heeft, die raakt eerder gefrustreerd van de koolhydraatarme Low-Carb voeding. Er zijn echter wel degelijk personen, die met het dieet succes behalen. Onze columnist Udo Pollmer meent: Dat ligt aan de stofwisseling – en pleit voor beter nakijken.

Het magazin “Stern” heeft moedig een “dieet-leugen” aan de kaak gesteld: Het waarschuwt voor “Low-Carb”- dus een voeding, die koolhydraten door vet en eiwit vervangt. Want, aldus het magazin: De idee, af te nemen “zonder het knagende hongergevoel” zou eenvoudig “te mooi, om waar te zijn”. Voor volkoren, rauwkost en joggen bestaan er...

Ontbijten heeft maar een doel: het verzadigen van kinderen!

Sandwich Fruehstueck© cromary / www.fotolia.de

“Het ontbijt thuis houdt het hart van kinderen gezond” – met deze fictieve PR-bewering wilden Duitse onderzoekers de media weer eens het geliefde sprookje van het “gezonde ontbijt” toejuichen. “Wie het hartinfarct risico van kleuterschoolkinderen al kan voorspellen, zou zich liever op het ‘lezen van koffiedrab’ specialiseren. Wanneer het al zo is, dan draagt de stress, die zulke mededelingen bij de ouders veroorzaken, aanzienlijk meer bij aan het vroegtijdig overlijden, dan een kinderontbijt – van welke aard dan ook”, aldus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor levensmiddelen- en Voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.). Het is niet van belang dat het hier bij deze voedingsstudie ook om een observatiestudie handelt, waaruit zich in het beste geval een plausibiliteits-hypothese laat distilleren. Maar zelfs dit lage niveau in ogenschouw nemend dringt de boodschap van het “gezonde kinderontbijt” door als de kleine boodschap in de zandbak. “De gegevens van de originele studie staan niet eens een vaag vermoeden toe, dat ontbijten misschien wel kinderhartjes zouden kunnen beschermen: Het meeste...

Wijdverspreide tekorten
Door Udo Pollmer

Colaflasche© karandaev / www.fotolia.de

Nemen we via ons eten teveel fosfaat op? Levensmiddelenchemicus Udo Pollmer is overtuigd: Het element is noch gezond noch ongezond – maar levensnoodzakelijk. En de vaak bekritiseerde cola bevat niet meer fosfaat dan moedermelk of jus d‘orange.

“Zo gevaarlijk zijn fosfaten” waarschuwt de consumenten-redactie van de NDR. De fosfaten zitten niet alleen van nature uit in onze voeding, maar geheel ten overvloede worden ze ook nog aan een heleboel producten nog eens extra toegevoegd – b.v. bij de worst voor de waterbinding, bij de smeerkaas voor de crèmigheid, coladrankjes voor de smaakverbetering of bij diepvriesfriet om het grauw worden te voorkomen.

Volgens de NDR dreigen ons daardoor hartinfarct, beroerte, osteoporose, verkalking van de weke weefsels en natuurlijk ook het sneller oud worden van de huid. Bijzonder hebben het de critici gemunt op de altijd aanwezige coladrankjes. Om het gevaar in te kunnen schatten: Het fosforgehalte in cola komt...

Alle diëten werken hetzelfde – ze werken niet!
Vertaling door Piet van Veghel

Gemuese Augen© chrisdorney / www.fotolia.de

Inmiddels heerst er wetenschappelijke consensus, dat alle diëten even onwerkzaam zijn – om het even van welke nieuwe marketingtruc ’s de verkoper zich bediend. Desalniettemin verschijnen er steeds weer studies op de schermen van de media, die vermeende voordelen van bepaalde dieetvormen uitdragen. Zo wilde laatst een onderzoek van de Tulane Universiteit (New Orleans) ons wijs maken: Met LowCarb neemt men meer af als met LowFat en tegelijk beschermt men ook nog zijn hart –en bloedsomloopsysteem. “Ook al geven de auteurs deze tegenwoordig populaire LowCarb-trend voeding – het originele werk laat deze conclusies niet in de minste wijze toe, in tegendeel zelfs”, aldus voedingswetenschapper Uwe Knop. “Het papier is van het laagste wetenschappelijke peil en zit zo vol ongerijmdheden, statistische goocheltrucjes en ontbrekende gegevens, dat er in dit koude jaargetijde...