De aanbeveling van de WHO kan u uw verstand laten verliezen!

Zeitungsleser© kues1 / www.fotolia.deDe „mondiale hoeders van de gezondheid” van de WHO hebben weer eens een bijzonder soort PR-stunt gelanceerd: Hun eis, de suikerconsumptie naar 5 % omlaag te brengen, om de “overgewichtsepidemie te stoppen”, gaat als een lopend vuurtje door de media. De Spiegel heel kort en bondig: “WHO raad niet meer dan zes theelepeltjes per dag aan”. Laten we het kort en pijnloos zeggen: “Deze eis is klaarblijkelijk een verkapte marketing actie voor kunstmatige zoetstoffen, want er is geen enkel deugdelijk bewijs, dat suiker dik of ziek maakt”, verklaart Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor Levensmiddelen –en Voedingswetenschappen.(EU.L.E.e.V.).

Zelfs bij cariës hebben ondertussen de zuren de suiker van zijn plaats verdrongen ( het maakt niet uit of het van gummibeertjes of fruit afkomstig is): Ze vallen het tandglazuur aan – en wel onmiddellijk bij consumptie. Ook als de oorzaak van diabetes deugt de suiker niet, ofschoon decennialang tevergeefs geprobeerd is, een samenhang...

Delicatesse of plaag
Door Udo Pollmer

Rattus norvegicusFoto: Roland zh
Lizenz: CC BY-SA 3.0

In Duitsland zijn het niet zo’n graag geziene gasten in de keuken, op andere plaatsen zijn het delicatessen: ratten. Wanneer een knaagdier in de buurt of zelfs in onze voeding belandt, dan zou dat aan de diervriendelijke wetgeving kunnen liggen, zegt Udo Pollmer.

“Ratten moeten om hun leven vrezen”, aldus een opgewonden mediabericht – alsof de knaagdieren graag geziene gasten in de keuken of kelder zouden zijn, die nu door harteloze tijdgenoten uit het leven van nu naar de eeuwige jachtvelden verwezen werden.

Aanleiding voor de verontwaardiging in onze media is een ambitieus natuurbeschermingsproject – aan de andere kant van de globe. In Nieuwzeeland moeten voor het jaar 2050 alle ratten uitgeroeid zijn. Ze ruïneren het unieke ecosysteem – doordat ze hunnerzijds...

Ontbijten heeft maar een doel: het verzadigen van kinderen!

Sandwich Fruehstueck© cromary / www.fotolia.de

“Het ontbijt thuis houdt het hart van kinderen gezond” – met deze fictieve PR-bewering wilden Duitse onderzoekers de media weer eens het geliefde sprookje van het “gezonde ontbijt” toejuichen. “Wie het hartinfarct risico van kleuterschoolkinderen al kan voorspellen, zou zich liever op het ‘lezen van koffiedrab’ specialiseren. Wanneer het al zo is, dan draagt de stress, die zulke mededelingen bij de ouders veroorzaken, aanzienlijk meer bij aan het vroegtijdig overlijden, dan een kinderontbijt – van welke aard dan ook”, aldus Udo Pollmer, wetenschappelijk leider van het Europese Instituut voor levensmiddelen- en Voedingswetenschappen (EU.L.E. e.V.). Het is niet van belang dat het hier bij deze voedingsstudie ook om een observatiestudie handelt, waaruit zich in het beste geval een plausibiliteits-hypothese laat distilleren. Maar zelfs dit lage niveau in ogenschouw nemend dringt de boodschap van het “gezonde kinderontbijt” door als de kleine boodschap in de zandbak. “De gegevens van de originele studie staan niet eens een vaag vermoeden toe, dat ontbijten misschien wel kinderhartjes zouden kunnen beschermen: Het meeste...

Milieuschandaal
Door Udo Pollmer

Papiermuell© andrea lehmkuhl / www.fotolia.de

Vanaf 2005 mocht giftig papier-slib niet meer op vuilnisbelten gestort worden. Kennelijk schonk daarna een vindingrijke composthandelaar grote hoeveelheden slib als compost aan boeren uit Baden. Daarmee werd het spul tot het grootste milieuschandaal van Duitsland gemaakt, meent Udo Pollmer.

Het kwaad nam zijn loop, toen de waterwerken in het Badische Rastatt in 2013 begonnen, hun rauw water steekproefsgewijs op poly- en per fluoreerde schadelijke stoffen te onderzoeken, kortweg PFC genaamd. Daaropvolgend werden twee van de drie waterwerken gesloten. Van deze oudgediende fluor-chemicaliën zijn er tigduizenden,...

Alle diëten werken hetzelfde – ze werken niet!
Vertaling door Piet van Veghel

Gemuese Augen© chrisdorney / www.fotolia.de

Inmiddels heerst er wetenschappelijke consensus, dat alle diëten even onwerkzaam zijn – om het even van welke nieuwe marketingtruc ’s de verkoper zich bediend. Desalniettemin verschijnen er steeds weer studies op de schermen van de media, die vermeende voordelen van bepaalde dieetvormen uitdragen. Zo wilde laatst een onderzoek van de Tulane Universiteit (New Orleans) ons wijs maken: Met LowCarb neemt men meer af als met LowFat en tegelijk beschermt men ook nog zijn hart –en bloedsomloopsysteem. “Ook al geven de auteurs deze tegenwoordig populaire LowCarb-trend voeding – het originele werk laat deze conclusies niet in de minste wijze toe, in tegendeel zelfs”, aldus voedingswetenschapper Uwe Knop. “Het papier is van het laagste wetenschappelijke peil en zit zo vol ongerijmdheden, statistische goocheltrucjes en ontbrekende gegevens, dat er in dit koude jaargetijde...